Život
16.07.2021. 10:32
R.E.

Virus ne odustaje

Četvrti talas je talas nevakcinisanih

Vakcinacija, 13. 7. 2021.
Izvor: EPA / FAROOQ KHAN

Savetnik Unicefa za imunizaciju Dragoslav Popović izjavio je da je imunizacija u Srbiji usporena, da se delta soj korona virusa ubrzao i da je četvrti talas epidemije tu.

"Ovo će biti talas nevakcinisanih, oni će da generišu ovaj soj virusa u ovom talasu i možda neki novi soj koji će se pojaviti", rekao je za RTS Popović.

Poručio je da vakcine deluju protiv delta soja virusa i poručio onima koji se nisu vakcinisali da ako odu sutra da prime vakcinu mogu da podignu imunitet pre nego što ovlada delta soj.

Prema rečima Popovića, najvažnije su prva i druga doza vakcine i da se oni koji se nisu vakcinisali vakcinišu, a tek onda će da se sagledava ko bi mogao da bude kandidat za treću dozu.

"Stariji su kandidati za treću dozu jer im je imuni odgovor usporeniji, ali oni su već primili dve doze i ne vidim problem da prime i treću", rekao je Popović.

Istakao je da je virus pod pritiskom, da se veliki broj ljudi u svetu vakcinisao, ali da to nije dovoljno i da virus traži načina da opstane.

Popović je rekao da podržava obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike koju su uvele pojedine zemlje. "Niko nema pravo da širi virus i predstavlja opasnost po druge ljude. Pre svega treba zdravstveni radnici da se vakcinišu, oni su na prvoj liniji fronta", naglasio je Popović.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Obavezan PCR za zaposlene u bonicama? Šta o tome kaže ministarka
doktor.jpg

Darija Kisić-Tepavčević

13.07.2021. 17:42

Obavezan PCR za zaposlene u bonicama? Šta o tome kaže ministarka

Jedna od mera koja se može donositi individualno, od bolnice do bolnice, u zavisnosti od epidemiološke situacije, je da se zaposlenima nakon odmora može tražiti dokaz da nisu zaraženi, kaže članica Kriznog štaba i ministarka Darija Kisić Tepavčević.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve