Život
20.11.2022. 20:10
Promo

Ne čitajte ako ste gladni

Vegetarijana, Napolitana, Margarita... Koja je tajna dobre pice?

pica
Izvor: Shutterstock

Teško se može pronaći osoba koja može da kaže za sebe da ne voli picu. Ovo evergrin jelo jedu ljudi svih godina i društvenih staleža i zbog toga je pica obavezni deo jelovnika mnogih restorana.

Takođe, postoji i specijalizovani lokali u kojima pica majstori pripremaju tradicionalne i nove vrste pizza, tako da svako može pronaći ukus i vrstu koja mu odgovara.

Kako je nastala pica?

Postoje različite teorije o nastanku pice i ne može se zasigurno utvrditi koja je tačna. Italija je prisvojila picu kao svoje jelo i svi podrazumevaju da je ona tamo i nastala.

Ali, postoji i druga legenda, a to je da je prva pica nastala na području Mediterana, na kom su mnogi narodi kao što su Grci, Rimljani i Egipćani jeli tanko pečeno testo na koje su stavljali ulje, beli luk i začine. Zato se po nekim teorijama smatra, da je to u stvari preteča pice kakvu je mi poznajemo danas.

pica
Izvor: Shutterstock

Hrana za niži sloj stanovništva

Ovo tanko testo koje se sad koristi za picu je nekad u Italiji predstavljalo ostatak koji se delio sirotinjskim porodicama. U lokalnim pekarama, pekari su to tanko razvijeno testo koristili kako bi proverili temperaturu pećnice.

Kako ga ne bi nakon toga bacili, oni su ga delili sirotinjskim porodicama, koje su na testo stavljali ostatke ručka, a to su uglavnom bili povrće i začini. Zbog toga se smatra da je pica zapravo predstavljala jelo siromašnog sloja stanovništva.

Margarita

Jedna od najpoznatijih, a možda i najpoznatija vrsta pice, Margarita je nastala u 19. veku i to u Napulju.

Kralj Umebrto i kraljica Margarita su obilizali ovo područje. Zbog njihovog dolaska, spremala se bogata trpeza sa lokalnim jelima. Lokalni pekar koji je bio zadužen za to, odlučio je da na to tanko pečeno testo stavi sastojke koji predstavljaju boje italije, a to su bili paradajz, beli sir i bosiljak.

Kraljica Margarita je posebno bila oduševljena ovom idejom i ukusom specijaliteta. Toliko joj se dopalo, da jedna od najpopularnijih pica danas nosi i naziv po njoj.

pica
Izvor: Shutterstock

Koja je tajna dobre pice?

Postoji jedna stvar koja je ključna za pravljenje pice, a koju nažalost ne možete postići u vašim domovima. To je peć koja drži temperaturu i do 400 stepeni Celzijusa. Takve pećnice imaju picerije.

Druga tajna je u testu. Majstori koji imaju iskustva i prave picu godinama znaju sve tajne mešanja sastojaka, razvlačenja i pečenja kako bi testo bilo savršene teksture, debljine i ukusa.

Izvorna napolitanska pica koja ima deblje ivice, da bi bila takva, testo mora da odstoji satima, a rimska pica mora da ima hrskavu, a tanku koru.

Pored testa, na picu isključivo ide začinjen paradajz pelat, a ne kečap, pogotovo ne slatki kečap.

Kada su u pitanju ostali sastojci, povrće, izbor mesa i drugih dodataka, sve je stvar izbora. U današanje vreme postoji toliko različitih vrsta pica, da su sad sastojci postali toliko raznovrsni, toliko da je bolje pitanje: šta ne ide na picu?

Vrste pice

  • Kaprićoza - paradajz, gauda, šunka, šampinjoni i masline
  • Margarita - oljušteni paradajz, mocarela, maslinovo ulje, bosiljak
  • Quattro stagioni (Četiri godišnja doba) - paradajz, mocarela, pečurke, račići, paprika, školjke, šunka, crne masline, maslinovo ulje i limunov sok
  • Napolitana – paradajz, svež sir, salama i maslinovo ulje
  • Sicilijana - umak od paradajza, mocarela, paprika, šampinjoni, suve kobasice
  • Vegeterijana - paradajz, luk, pečurke, masline, paprika

 

Praktičnost pice kao obroka

Pica je praktičan odabir za bilo koji obrok u bilo koje doba dana. Ona može da se jede "sa nogu" ili u restoranu.

U današnje vreme kada svi žure, često nam je potrebno da pojedemo nešto na brzinu dok idemo na posao, sa posla nazad kući ili u bilo kojim drugim situacijama. A ukoliko ste ljubitelj pice, možete je lako pronaći na mnogim mestima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li je istina da kuvari zarađuju više od hirurga?
Kuvar Marko Trijić

"Kojekude sa Marom"

22.02.2022. 09:05

Da li je istina da kuvari zarađuju više od hirurga?

Plata kuvara je tema o kojoj se često priča ovih dana. Od političara, preko tviteraša do komšiluka, sve zanima koliko oni zarađuju i da li je istina da hirurzi zarađuju manje od kuvara.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve