Život
28.06.2023. 04:10
R.E.

Rituali i verovanja

Vidovdan: Šta (ne) valja danas raditi

crkva, zvona
Izvor: Shutterstock

Jedan od najvećih srpskih praznika je Vidovdan. Obeležava se 28. juna, a naziv potiče od imena koje je imao bog svetlosti i rata – Vid.  

Sloveni su ga smatrali vrhovnim božanstvom, a jedan od prvih zapisa o njemu napravio je Vuk Stefanović Karadžić u “Srpskom rječniku” iz 1818:

“Vidov dan, va dne, m. 15 ti junija, kad su Srblji izgubili ka Kosovu".

Praznik je posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su poginuli u Boju na Kosovu 1389. Vidovdan ili praznik sećanja na kosovsku pogibiju crveno je slovo u crkvenom kalendaru SPC.

Pominje se i kao praznik starozavetnog proroka Amosa - slave srpskog kneza Lazara, koji je poginuo na taj dan, a u predvečerje praznika se sa svojim velmožama pričestio u Crkvi Samodreži na Kosovu.

Prema "Prologu" vladike Nikolaja Velimirovića, SPC istog dana slavi i svog patrijarha Jefrema, koga je Sabor izabrao 1375. godine i koji je "1382. venčao kneza Lazara za cara".

Za ovaj praznik vezuje se čitav niz različitih rituala koji se većinom odnose na to da nam sveti Vid, za kojeg se veruje da je svevideće božanstvo, omogući da nešto saznamo, bolje vidimo, da nam "razbistri vid"

Zato se, na primer, na Vidovdan iz kuće iznose stvari koje su namenjene za miraz, da se osunčaju ali i da se Vid podseti na to u kojoj kući ima devojaka za udaju. Osim toga, na sunce su se iznosila i važna dokumenta, tapije, ušteđevina.

Veoma je važno i šta će se prvo ugledati ujutru. Tako porodice koje žele decu postave kolevku, oni koji žele posao – novac, za blagostanje dobro je prvo ugledati nakit…

Ko su ziloti u Srbiji

Odmetnici ili čuvari vere

crkva

Odmetnici ili čuvari vere

11.06.2021. 06:15

Ko su ziloti u Srbiji

Valja i ustati dok se rađa zora, pogledatu i "mlado" Sunce i reći:  "Vido, daj mi vid dok sam živ!"

Tokom dana ne bi terbalo pevati i grati, već se sećati preminulih predaka. 

Na Vidovdan ne bi trebalo da se rade kućni poslovi ali je zato poželjno da se nešto novo započne. Nekada su to bili ručni radovi – heklanje, pletenje, vez.

I na kraju - devojke treba obavezno da zapamte koga su sanjale noć uoči Vidovdana jer se veruje da je to osoba za koju će se udati.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Uskrs ili Vaskrs?
Shutterstock

Kako se kaže i čestita

02.05.2021. 01:49

Uskrs ili Vaskrs?

Bojadisana jaja na stolu, ukućani radosni, čestitaju jedni drugima praznik. "Srećan Uskrs!", kažu jedni, "Srećan Vaskrs!", odgovaraju drugi. Ko je u pravu?
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
17°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve