Biznis
08.11.2021. 19:35
R. E. / Mashable.com

Spasavanje reputacije

Facebook nije jedini, i ove kompanije su promenile ime nakon skandala

Rebrending, brend, ime
Izvor: Shutterstock

Bivša radnica Facebooka Frensis Hojgen, u septembru je objavila dokumenta koja su otkrila inkriminišuće informacije o ovoj kompaniji. Ubrzo nakon toga, Mark Zakerberg je saopštio da kompanija menja ime u "Meta".

Ovim potezom Zakerberg je samo nastavio tradiciju mnogih kompanija koje su promenile ime u pokušaju da se distanciraju od javnih skandala. Sajt Mashable izdvaja nekoliko najzanimljivijih primera.

"British Petroleum" je postao "BP"

Kompanije koje proizvode naftu i gas uglavnom nemaju baš najbolju ekološku reputaciju. Ovaj naftni gigant promenio je ime 2000. godine i otkrio novi logo u pokušaju da deluje ekološki prihvatljivije.

Međutim, usledilo je nekoliko tragedija: eksplozija njihove rafinerije nafte u Teksasu 2005. godine u kojoj je poginulo 15 ljudi, izlivanje nafte u zaliv na Aljasci 2006. godine i katastrofa na "Deepwater Horizon" platformi - najveće izlivanje nafte u istoriji

Izgleda da promena imena nije učinila kompaniju ekološki odgovornijom.

"Blackwater" je postao "Xe" pa zatim "Academi"

Reputacija privatne vojne kompanije "Blackwater" je bila toliko loša da su morali više puta da menjaju ime. Jedan od zaposlenih u "Blackwateru" 2006. godine se napio i ubio jednog od telohranitelja iračkog potpredsednika. Osim toga, 2007. godine u Bagdadu vojnici "Blackwatera" ubili su 17 iračkih civila.

Četiri vojnika su zbog toga osuđena na zatvorsku kaznu, a američki Stejt department je odlučio da ne produži ugovor sa kompanijom. "Blackwater" je nakon toga promenio ime u "Xe". Kada je kompaniju kupila grupa privatnih investitora 2011. godine, ponovo su promenili ime, ovoga puta u "Academi".

"Philip Morris" je postao "Altria"

Nije lako prodavati nešto za šta znamo da je štetno i stvara zavisnost. "Philip Morris", jedna od najvećih svetskih duvanskih kompanija, 2003. godine je odlučila da poboljša svoj imidž u javnosti. Želeli su da novo ime obuhvati i druge njegove proizvode, pošto su u to vreme posedovali i "Kraft Foods" i pivsku kompaniju "SABMiller". Tako je "Philip Morris postao "Altria".

"Fondacija Lens Armstrong" je postala "Fondacija Livestrong"

Bivši američki biciklista Lens Armstrong osvojio je Tur de Frans sedam puta za redom, ali sve titule su mu oduzete u oktobru 2012. godine kada je priznao da je koristio doping.

Kada je otkriveno Armstrongovo nečasno postupanje, fondacija je promenila ime u "Livestrong", a Armstrong se povukao sa mesta predsednika.

"McAfee" je postao "Intel Security" pa ponovo "McAfee"

Džon Mekafi je 1987. godine osnovao kompaniju poznatu po svom antivirusnom softveru. Sredinom 90-ih napustio je firmu i preselio se u Beliz gde je osumnjičen za ubistvo.

Ovo je bilo dovoljno da ošteti imidž kompanije, ali kap koja je prelila čašu je bilo objavljivanje video snimka u kojem je Mekafi "ispljuvao" firmu i naveo na koje sve načine se njihovo poslovanje promenilo od kako ih je napustio. U to vreme, 2014. godine, "McAfee" je bio u vlasništvu kompanije "Intel" i promenili su ime u "Intel Security Group".

Međutim, 2016. godine firma se odvojila od "Intela" i vratili su staro ime. Tehnički direktor kompanije Stiv Grogan u jednom intervjuu je ovu odluku objasnio rečima: "Brend 'McAfee' ima ogromnu vrednost".

Mekafi je 2019. na Twitteru napisao da osam godina nije podneo poresku prijavu i da je "oporezivanje nezakonito“. Naravno, nakon ovog tvita tužen je za neplaćanje poreza na milione koje je zaradio. U junu 2021. godine Mekafi je izvršio samoubistvo u zatvorskoj ćeliji u Španiji gde je čekao izručenje u SAD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Akcije "Tesle" pale na berzi zbog ovog Maskovog poteza
Akcije, profit

Pad od 8 odsto

08.11.2021. 10:57

Akcije "Tesle" pale na berzi zbog ovog Maskovog poteza

Akcije kompanije "Tesla" koje kotiraju na berzi u Frankfurtu pale su za 8,0 odsto, nakon ankete glavnog izvršnog direktora kompanije Ilona Maska na Twitteru o tome da li da proda jednu desetinu vlasničkog udela u tom preduzeću.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
09.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve