Hronika
05.10.2021. 08:15
Tamara Marković Subota

Novi dokazi

Klan Veljka Belivuka: Rešena još dva nestanka

Kriminal, kriminalac, lopov 4.10.2021.
Izvor: Shutterstock

Istraga protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se već terete za pet teških ubistava, uskoro bi trebalo da bude proširena za dva nova zločina.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, u saradnji sa pripadnicima MUP-a Srbije i Bezbednosno-informativnom agencijom, prikupilo je dokaze kojom se Belivuk i njegovi saradnici sumnjiče za likvidacije Gorana Mihajlovića (22) i Nikole Mitića (33), koji su do sada bili zavedeni kao nestali.

Mihajlović je nestao u aprilu 2019. godine, a nestanak Nikole Mitića, inače bliskog druga ubijenog Lazara Vukićevića, prijavljen je 10. avgusta prošle godine.

Mitić je tog dana od kuće krenuo u grad da se nađe na sestrom i od tog trenutka izgubio mu se svaki trag. U trenutku nestanka, kako piše na sajtu „Nestali.rs“, na sebi je imao tamnu majicu kratkih rukava, teget šorts i bele patike.

Mitić je poslednji put viđen oko 16 časova, ali na zakazani susret sa sestrom nije stigao. Njegov mobilni telefon bio je uključen do 17 časova, a onda je isključen. Prikupljeni su materijalni tragovi koji ukazuju da su njegov nestanak i ubistvo organizovali Belivuk i Miljković i članovi njihove grupe.

Kako je do sada utvrđeno, Mitić je otet na Dedinju, u po bela dana, i to u neposrednoj blizini rezidencije ambasade SAD, a sumnja se da je nekoliko sati kasnije i ubijen i to u okolini Beograda.

Prema rezultatima istrage, koju sa Tužilaštvom za organizovani kriminal rade MUP Srbije i BIA, Belivuk i Miljković su, navodno, naredili ubistvo Mitića zbog njegove bliskosti sa Lazarom Vukićevićem.

Mitić je, prema nezvaničnim informacijama, imao kontakte sa Belivukovom i Miljkovićevom grupom, ali je on njima bio interesantan zbog veze sa Vukićevićem. Navodno, Mitić i Vukićević su se upoznali u delu Centralnog zatvora, u Padinskoj skeli, gde su izvesno vreme proveli zajedno. Tu su se zbližili. Tu vezu pokušali su da iskoriste Belivuk i ekipa da namame i ubiju Vukićevića. Mitić, međutim, to nije hteo. Slutio je da bi i njega ubili, što su na kraju i uradili. Mitić je bio blizak i sa Nikolom Vušovićem, zvanim Džoni sa Vračara, takođe saradnikom kavačkog klana, ali se zatim navodno okrenuo Ljubomiru Markoviću Kići.

Kidnapovanje Mitića do sada je bilo ispod radara javnosti, prvenstveno zbog gotovo istovremenog nestanka navijača Gorana Veličkovića Goksija. Veličković je nestao nedelju dana ranije, 3. avgusta, u otprilike isto vreme, oko 16.30 sati, a njegov nestanak u medijima je imao mnogo veći i ozbiljniji odjek.

Potraga porodice

Istraga protiv Belivuka, Miljkovića i još nekolicine njihovih najbližih saradnika biće proširena i za ubistvo mladića iz Resnika Gorana Mihajlovića koji je nestao 1. aprila 2019.

Tek sada, s hapšenjem Belivuka, dobijanjem podataka od svedoka saradnika, ali i prikupljanjem materijalnih dokaza, došlo se do stepena osnovane sumnje da je u slučaju nestanka Mihajlovića zapravo reč o ubistvu, iza koga stoji kriminalna grupa Belivuka i Miljkovića.

Mihajlovića, koji je u momentu nestanka imao samo 22 godine, u klopku je, kako se sumnja, uvukao Filip Golubović iz Berana.

Porodica nestalog mladića, roditelji, supruga i ćerkica od tada nemaju spokoja, a kako je istraga slabo odmicala, Sanja Mihajlović, Goranova majka, sama je krenula u potragu za sinom pa se za pomoć obraćala i medijima.

"Tog dana ja sam radila, a Goran je izašao iz kuće. Javio se ocu i supruzi i poručio da će brzo da se vrati. Noć je uveliko pala, a njega nije bilo. Nije se javljao ni na telefon. Njegova supruga nam je rekla da sigurno nešto završava. Kada je prošlo sedam dana, a on se nije pojavljivao niti javljao, nestanak smo prijavili policiji“, pričala je Sanja za medije.
 

Noć uoči nestanka Goran je bio veoma nervozan. Prethodno je bio na žurki kod druga N. Š. Ujutru je izašao i telefon mu je bio dostupan do 16.30. Od tog trenutka, kao da je u zemlju propao.

Policija je Goranov automobil, kojim je otišao da se nađe sa drugom, pronašla 12. aprila u Novom Beogradu, na parkingu zgrade u kojoj je inače živeo Darko Elez. U toj zgradi, interesantno je, tada je živela i sestra Filipa Golubovića.

Policija je sa okolnih zgrada tada uzela snimke nadzornih kamera, koji su i bili od najvećeg značaja za rekonstrukciju kretanja Mihajlovića kobnog dana. Kamere iz Resnika „uhvatile“ su njegov susret sa N. Š. na parkingu kod jednog supermarketa, kao i njegov ulazak u vozilo „smart“, kojim je ovaj došao. Posle izvesnog vremena, kamera je zabeležila i muškarca sa bradom, naočarima i kačketom kako dolazi i otključava Mihajlovićevo vozilo i odvozi ga. Do tog trenutka bio je aktivan i njegov telefon. Prema rečima Mihajlovićeve majke, N. Š. je kasnije porodici rekao da je Gorana ostavio na „buvljaku“ u Novom Beogradu i da ga otada više nije video.

 

ULOGA OSUMNJIČENOG BERANCA

Ime Beranca Filipa Golubovića, koji se dovodi u vezu sa nestankom Gorana Mihajlovića 2019. godine, uskoro bi trebalo da se nađe na spisku osumnjičenih članova kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.
Status osumnjičenog člana Belivukove i Miljkovićeve kriminalne grupe trenutno se sprema i za ponovo uhapšenog Božidara Stolića, suspendovanog inspektora Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

 

 

SUKOBI SA NIKOLOM VUŠOVIĆEM

Policija za sada proverava i informacije iz podzemlja po kojima je Nikola Vušović navodno silovao devojku Nikole Mitića i da mu je onda ovaj okrenuo leđa. Vušović je takođe bio i u sukobu sa Lazarom Vukićevićem koji ga je i ranio. Vušoviću su od tog ranjavanja ostale posledice. Šepao je, zbog čega je i dobio nadimak Ćopavi Džoni. I Mitić i Vukićević bili su sukobu sa Vušovićem. Taj sukob ih je obojicu odveo u smrt.

Inače, Belivukova grupa je do sada optužena za ubistva Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje. Specijalni sud prošle nedelje odredio je optuženima pritvor za još 30 dana. Od 30 optuženih, njih 27 nalazi se u pritvoru.

 

KIMI: PRITISCI SLUŽBI

Miloš Radisavljević Kimi, nekadašnji vođa „Grobara“ i navijačke grupe „Alkatraz“, gostovao je nedavno u emisiji „Balkan info“ produkcije, gde se osvrnuo na podele koje su se godinama unazad dešavale na južnoj tribini, ali i poslednja događanja nakon što su Veljko Belivuk, vođa „Principa“, i pripadnici njegove grupe uhapšeni početkom februara ove godine. Radisavljević je istakao da se s tribine povukao nakon što je njegova grupa trpela izvesne pritiske od strane jednog dela bezbednosnih službi.

Radisavljević je rekao da je razumeo nezadovoljstvo dela tribine u trenutku podela između navijačkih grupa „Zabranjeni“ i „Alkatraz“.
„To je bio zlatni period grobarstva. Naravno, na toj tribini nije bilo sve savršeno i u najboljem redu, ali smatram da je bilo pogrešno vreme jer je tribina bila izranjavana hapšenjima i svime što se desilo, a bio je i pogrešan način, gde su oni, u početku te borbe, bili začetnici prljave instagram propagande, gde su iznosili sav prljav veš i raširili su priču van tih par ljudi sa kojima su bili nezadovoljni, na celu tribinu i uvukli su u problem tribinu na tribini. Odveli su priču u pogrešnom smeru“, rekao je Kimi.

Radisavljević se prisetio da ga je, kada je izašao iz zatvora, dočekala totalno neprirodna situacija na „jugu“.
„Ogromna netrpeljivost između ʼZabranjenihʼ i ʼjugaʼ. Uopšte nisam imao takvu sliku iz zatvora i dok nisam bio tu. Želeo sam da uložim svoj autoritet u to da se spusti tenzija, da bar nema napadanja, pa u krajnjoj liniji da napravimo dve tribine, ali da nema netrpeljivosti, tuča i svega što se izdešavalo da neko izgubi glavu“, izjavio je Radisavljević.

Dodao je da je tada na „jugu“ zatekao ljude koje ne poznaje i koji su se pojavili tu i mnogi navijači su im davali legitimitet na tribini.
„Dolazim u majici ʼBrat za brataʼ namerno, koju su ʼZabranjeniʼ pravili, baš u tom smislu spuštanja tenzija. Onda ti neki iz ʼZabranjenihʼ mene prozivaju umesto da iskoriste da se to smiri. ʼZabranjeniʼ su u jednom trenutku prerasli u dobru priču. Momci su imali dobar fazon i pravac, ali smatram da su ih vodili pogrešni ljudi“, kazao je Kimi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Klan Veljka Belivuka: Tri ubistva u "štek kući“
Ubica, ubistvo 25.8.2021.

Novi zločini

26.08.2021. 07:00

Klan Veljka Belivuka: Tri ubistva u "štek kući“

Klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića za sada se tereti za pet ubistava koja su izvršili u Beogradu, ali se operativno dovode u vezu sa još nekoliko surovih likvidacija, od kojih su tri, kako se pretpostavlja, počinjene u Crnoj Gori.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
29.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve