Scena
19.03.2024. 04:00
R.E.

Srećan rođendan!

Najbolje od Brusa Vilisa: 10 nezaboravnih uloga

Brus Vilis, 31. 3. 2022.
Izvor: EPA / WILL OLIVER

Brus Vilis, šarmantni glumac i jedna od najvećih zvezda pop kulture 20. veka, ovog 19. marta puni 69 godina.

Glumačku karijeru napustio je 2022. godine, zbog dijagnoze neurodegenerativne bolesti afazije, što je rastužilo milione njegovih fanova širom sveta.

Iako više nemamo prilike da ga vidimo u novim ulogama, njegova karijera ispunjena je brojnim filmskim i televizijskim ostvarenjima kojima se svi rado vraćamo.

Hajde da se prisetimo njegovih 10 nezaboravnih uloga, po izboru magazina "Rouling Stoun"...

Moonlighting (1985-1989)

Brus Vilis je bio nepoznat kada ga je tvorac serije "Moonlighting“ Glen Gordon Karon angažovao da glumi privatnog detektiva Dejvida , zajedno sa Sibil Šepard. Ova romantična komedija je bila veoma popularna, pre svega zbog spektakularne hemije koju su ovo dvoje glumaca imali na ekranu. Međutim, van toga, upravo su poteškoće u saradnji glavnih glumaca bile među razlozima da serije prestane da se snima.

Umri muški (1988-2013)

Za mnoge je ovo i dalje najsavršeniji akcioni film ikada snimljen. Kao Džon Meklejn, njujorški policajac Brus Vilis je bio antiteza Silvesteru Staloneu, Arnoldu Švarcenegeru i ostalim mišićavim muškaracima koji su u to vreme dominirali akcionim prostorom. On je bio bosonogi momak u prljavoj potkošulji, šarmantan i veoma stvaran.

Pogledaj ko govori (1989)

U ovom filmu ga ne vidimo ali ga sve vreme slušamo, s obzirom na to da je dao glas bebi koja je, uz Džona Travoltu, glavni junak filma. Iznenađujući hit, iznedrio je više nastavaka, iako je poslednji („Vidi ko priča sada“) pokušao da zameni Vilisa sa Denijem DeVitom i Dajen Kiton, a mnogi se slažu da je ta izmena bila sasvim pogrešna.

Poslednji skaut (1991)

Nekada pripadnik tajne službe, čovek koji je vlastitim telom zaustavio metke namenjene predsedniku, sada je siromašni privatni detektiv koji zadatak da zaštiti striptizetu koju igra Hale Beri, ali će ga to odvesti do najvećeg životnog iskušenja. Brus Vilis je i ovde šarmantan, kako samo on ume, iako igra čoveka koji je odavno odustao od života.

Smrt joj lepo stoji (1992)

Ova crna komedija prikazuje plastičnog hirurga koji se nalazi u kopci dve žene, koje igraju Meril Strip i Goldi Hon. Dok je za jedne ovaj film promašaj, drugi ga smatraju komedijom u kojoj je Brus Vilis bio brilijantan i još jednom dokazao da mu komedija "lepo stoji“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bruce Willis (@brucewillisbw)

Petparačke priče (1994)

Brusu Vilisu nije bilo strano da svoj glumački kredibilitet koristi za šire dobro, a to je učinio i u slučaju Kventina Tarantina. U vreme kada se ovaj film snimao, Tarantino još nije bio zvezda i Vilisovo prisustvo u ulozi odbeglog boksera Buča Kulidža, pomoglo je da se višeslojna kolekcija kratkih krimi priča iz umetničkih kuća prenese u multipleks bioskope širom sveta, čineći je ne samo jednim od fenomena te godine, već i jednim od najuticajnijih filmova ikada.

Dvanaest majmuna (1995)

Samo je Brus Vilis mogao da uzme crno-beli, eksperimentalni francuski film iz 1962. godine i da ga pretvori u naučno-fantastičnu akcionu avanturu koja je naizmenično zastrašujuća i razorna. Okosnicu priče čine užasni virus koji je podivljao i čoveke, poslat iz budućnosti, da ga zaustavi.

Šesto čulo (1999)

Ovo je bio početak plodnog partnerstva između Vilisa i pisca/reditelja Najta Šamalana, a mnogi se slažu da bi ovaj film bez Vilisa u glavnoj ulozi bio samo još jedna u nizu neuspela priča o duhovima.

Prijatelji (2000)

Više od 40 poznatih ličnosti pojavilo se u televizijskoj seriji "Prijatelji“ tokom desetogodišnjeg trajanja, ali  niko od njih nije učinio da nas od smeha zaboli stomak, kao što je to uradio Brus Vilis. Navodno, za pojavljivanje u dve epizode on nije uzeo honorar jer je izgubio opkladu. Vilis i Metju Peri su se opkladili na snimanju filma “Ubica mekog srca” da ako Vilis bude izgubio, što se i desilo, gostuje u sitkomu za džabe.

Kraljevstvo izlazaćeg meseca (2012)

U vreme kada je režirao ovu ćudljivu priču o mladim izopštenicima u bekstvu na čudnom ostrvu na obali Nove Engleske, Ves Anderson je imao reputaciju režisera koji je u stanju da otkrije skrivene osobine glumaca. Kao emocionalno slomljeni šef lokalne, Brus Vilis nije baš demonstrirao stvari koje ranije nismo videli na filmu, kada je on u pitanju, ali jesmo upoznali jednog Vilisa koji je znatno „mirniji“ nego inače. Da li je to bio rezultat njegovih kognitivnih poteškoća, ili jednostavno izbor koji je napravio stariji čovek koji više nije osećao da ima šta da dokazuje? Možda nikada nećemo saznati, ali njegova uloga u ovom filmu je izvanredna.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Branko Đurić Đuro: "Sve nas nerviraju slične stvari"
Branko Đurić Đuro

Intervju

26.02.2022. 07:15

Branko Đurić Đuro: "Sve nas nerviraju slične stvari"

Šta je prvo na šta pomislite kada neko kaže – Đuro? Na "Top listu nadrealista“? "Audiciju“? "Kako je propao rokenrol“? Možda na "Bombaj štampu“ ili na "Đurine kućne čarolije“? Teško je odlučiti u kojoj od svih uloga je glumac Branko Đurić do sada ostavio najjači utisak.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve