Scena
28.09.2022. 23:15
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

"Priče lutalice": Kad realnost i fikcija postanu jedno

Knjige
Izvor: Shutterstock

Predstavljamo vam zbirku pripovedaka Maria de Karvalja: "Priče lutalice“.

Rođen je 1944. u Lisabonu. Diplomirao je pravo. Još kao student učestvovao je u političkim nemirima protiv Salazarove diktature, zbog čega je bio uhapšen, da bi kasnije otišao u Švedsku. U Portugal se vratio nakon revolucije 25. aprila 1974.

Svoju prvu knjigu pripovedaka, "Priče iz sedme sfere“, objavljuje 1981. Od tada je objavljivao romane, zbirke pripovedaka i drame, koje su prevedene na mnoge jezike. Među njima su najpoznatiji naslovi: "Zgode iz ulice prodavačica sardina“, "Nečuveni rat u aveniji Gago Kutinjo“, "Bio jednom jedan narednik“, "Da li biste bili dobri da mi kažete zašto“, "Bog koji šeta na večernjem povetarcu“, "Bilo bi dobro da razmenimo mišljenje o toj temi“, "Priče lutalice“, "Tirkizna soba“, za koje je dobio prestižne nagrade.

Razne teme, od ironičnih do duhovitih, s elementima fantastike, svrsta­vaju Karvalja među najpoznatije savremene portugalske pisce.

Karvaljo je "Pri­če lu­ta­li­ce“ objavio 2000. godine. Već sa prvom pričom "Tri zalutala lika“ započinje avantura ukrajanja realnosti i fikcije u jedinstveno telo. Iz njegove tastature iskaču mali ljudi, književni likovi, ali on ova fantastična bića neće obrisati gumicom, već zove prijatelja, kolegu iz književnog esnafa koji ima iskustva u takvim stvarima.

Kao od šale, prijatelj rešava incidente između paralelnih svetova, iako ga je Karvaljo prenuo iz prvog sna. Obojica bića iz tastature ne shvataju kao nestabilna, privremena eterična i izmišljena, već kao materijalizovana. Kad savetodavac zatraži od njega da uljeze baci kroz prozor, ovaj se plaši da bi njima mogao pogoditi nekoga.

Junaci Karvaljovih priča su preljubnici, koji u "Vodvilju“ da ne bi bili uhvaćeni na delu, menjaju strategiju, kao na pozornici, ušavši u spiralu, koja bi se lako mogla pretvoriti u centrifugu. Ima i voajera, zavisnika o starom ruskom dvogledu.

Ljubavnika među koje se isprečio, kao hrana u pokvarenom zubu, bivši ljubavnik, proizvodeći bol, upalu i smrad, dominantan u svojoj odsutnosti. Kad je par raskinuo zbog aveti koja je poput statue stajala među njima, ispostavilo se da taj koji je srušio njihovu vezu nije bio alfa-mužjak, kako ga je devojka predstavljala novom dečku, već dosadnjaković, kukavica i papučić.

Kroz koje sočivo, kameru opskuru je prolazio tok misli devojke uspevši da miša pretvori u lava u ljudskom obličju? Ali njeno najveće dostignuće je što je novog dečka, svog novog partnera glumca, pretvorila u publiku. On je iz dana u dan, iz prvog reda, gledao nju kako, osvetljena reflektorima, pleše sa utvarom. U stvari, kako mahnito igra sama.

Mario de Karvaljo se ne libi da napiše priču "Bog“ ili da u drugoj priči otvori dijalog između boga i đavola, kome svedoči sveže razvedeni računovođa iz pansiona gospođe Avgušte Markes.

"Priče lutalice“ imaju u svom finišu dva književna junaka – Kata i Gata, koji špartaju kroz vreme od praistorije do budućnosti, kroz realna i nepostojeća mesta. Hodočasničko iskustvo ovog literarnog dvojca, ishodi u jedanaest priča, i to je nesvakidašnji pristup u ovoj vrsti proze, u kojoj se u svakoj novoj priči obično pojavljuju novi književni junaci.

U "Pričama lutalicama“ fokus je na međusvetu, preokretima koji nastaju kada tamna mesta preplavi svetlost ili ih proguta neprobojni mrak, tvrd kao zid. Kad fantazam nadvlada realnost, a uobrazilja zagospodari razumom. Sve što ne možete da zamislite raste u šarenoj bašti Karvaljovih priča. Kao cvet, ne kao korov.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Povratak napisanih": Prvi Sajam knjiga posle dve godine
knjige, knjižara

Beograd

27.09.2022. 14:57

"Povratak napisanih": Prvi Sajam knjiga posle dve godine

Ovogodišnji Sajam knjiga biće održan na Beogradskom sajmu od 23. do 30. oktobra pod sloganom "Povratak napisanih”, saopšteno je na konferenciji za novinare koja je ovim povodom održana u Starom dvoru.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
02.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve