Scena
07.09.2021. 08:10
Nebojša Jevrić

Urbane legende

Šala

Rat, vojska
Izvor: Shutterstock

„Sramota je dobiti rat“, kaže Kurcio Malaparte u poslednjoj rečenici Kože. Rat je velika, smrdljiva zver.

Pričao sam sa jednim legionarom kod Popa Žuće na Grbavici. Pili smo vino Francuz i ja. Naročito mu se sviđao mural na zidu Dobrotvora na koji je Pop Žuća specijalno zbog francuskih legionara koji su tu svraćali naredio da se naslika. Ajfelova kula pretvorena u minaret i mali hodža koji preko mikrofona uči dovu da ga čuje čitav Pariz. Jednoga dana „mi KFOR u Parizu, a Vi četnici“, rekao mu je Žuti.

„Rat je žurka za prave muškarce“, rekao sam legionaru.

„Da, odgovorio mi je na lošem engleskom. Zlato kad baciš u vatru ono još jače sija, a govno je ugasi.“

Bobi Klempa je bio iz varoši B.

Klempavi je rano ostao bez oca, otac šofer, nastradao je u kanjonu Morače.

Mangupi su ga slali po cigare. Išao je da kupuje tampone kelnericama. Sve je radio da ga prime u društvo. Bio je žut, pegav, sitan i lisičjeg lica. Nekoliko puta su ga još kao mlađeg maloletnika hapsili zbog obijanja trafika. U dvanaestoj je počeo da pije i da puši. Sanjao je osamnaesti rođendan kada će dobiti pasoš i furnuti preko. Slušao je priče o Amsterdamu, o Roterdamu, zamišljao veliki svet u kojem ga niko više neće zvati Klempa. Majka je čistila kuće i primala neku bedu od šoferske penzije s nadom da će sin uskoro postati kućni domaćin. Zbog šana u samoposlugama tukli su ga Titini žandari, ali mesto je bilo malo i uskoro su ga svi upoznali tako da ga dalje od kase ni u jednu samoposlugu nisu primali.

Kako se za sve na zemlji nađe posao, našao se posao i za njega. Čuvao je stražu šibicarima da ih ne startuje murija dok bacaju šibice petkom, tada je u varoši Š. bio pazarni dan. Ekipa se spremala da ode u rat. Nosili su kokarde, maskirne uniforme, pevali četničke pesme i sejali strah po varoši. Kada su prešli reku, njega nisu poveli sa sobom. Bio je očajan. A onda se pozdravio sa majkom koja odavno već nije imala kontrolu nad njim i stigao je na Pale, dalje nije smio.

Tu za dobrovoljce nije bilo mesta, osim ako ne pristanu da se uključe u neku od jedinica. Pristao je, dali su mu pušku i poslali ga na položaj. Čuvali su liniju. To nije bio onaj rat o kojem je on slušao.

A kad su muslimanske granate počele da zasipaju položaj, našao je nečijeg konja i vratio se na Pale. Padao je mrak, nije bilo više autobusa za preko reke. Odlučio je da ode kod žene čiji je muž poginuo, a sin bio sa njim u jedinici. Nesretna žena koja je živela sama otvorila mu je vrata. Ušao je i rekao da ga šalje njen sin da mu spremi čistu preobuku, flašu rakije i ako ima cigara. Majka je jedva dočekala da čuje vesti o sinu, a mali Klempo sa papovkom, drugo mu oružje nisu dali, pio je rakiju i pričao ratne priče od kojih je neke čuo, a neke izmislio. Žena mu je raspremila sinovljev krevet i legla da spava. Klempa se skinuo go i ušao kod nje u sobu.

Svileni

Urbane legende

Jevrić ilustracija Svileni

Urbane legende

10.08.2021. 07:05

Svileni

„Ajde, svlači se“, rekao je preteći nožem, „sin ti je sa mnom u jedinici, može dobiti metak u leđa“. Onako pijan dugo je mrcvario dok je žena plakala.

Sa njega je curio znoj. Kapalo je.

Ujutru u šest bio je u autobusu za Beograd. Sišao je u Bijeljini, prodao papovku i dvije bombe taksistima i vratio se u Srbiju. Nije znao šta se dešavalo u zemlji za vreme inflacije, uostalom Klempo nikad ništa nije znao.

Ušao je u kafanu u ciganskoj mali gde su se skupljali Cigani i tek poneki mangup iz grada, jer kafanu je držao ciganski lupež koji je krao po Beču. Čašćavao je, moglo se piti za deset evra čitav dan, a u ponoć su pustili video i svi su se smijali. Napravili su video-snimak silovanja. Deset njih silovalo je devojku nežnu kao cvet maslačka kad sazri. Kod sedmog se onesvestila, ali to nije smetalo ni devetom ni desetom. Bila je to njegova sestra. Jedino biće koje ga je volelo takvog kakav je. Bežeći od gladi, zaposlila se kao kelnerica. Kafana je u potkrovlju imala sobu gde su spavale kelnerice. Izašao je iz kafane, izdržao je da gleda sve do kraja, nije progovorio ni reč.

Prvim sledećim autobusom prešao je Drinu i nikada se nije vratio iz rata. Poginuo je nagazivši na našu minu kada je krenuo porad sebe da se olakša u šumi. Drugi kažu od prijateljskog metka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Žabac
slika

Urbane legende

23.07.2021. 21:15

Žabac

Ne zna se da li je tu, u jedinici, dobio nadimak ili ga je donio sa sobom. Došao je umjesto kapetana, brkate momčine koji je uvijek išao ispred svoje vojske. I na Ravnom poginuo. Silna je to jedinica bila.
Pancirne kape

Urbane legende

Matija Kanjerić  Fosil, 20x16cm, 2020
25.06.2021. 07:05

Pancirne kape

Neđarići

Urbane legende

Ilustracija Jelena Šalinić Terzić
07.06.2021. 14:05

Neđarići

Pres centar

Urbane legende

Ilustracija Emil Milos
28.05.2021. 06:59

Pres centar

Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve