Svet
17.11.2021. 10:22
Tanjug

Zatvaraju termoelektrane

Nju Delhi se guši u smogu, potrebne hitne mere (FOTO)

Indija, zagađen vazduh, smog 17.11.2021.
Izvor: Tanjug / AP / Manish Swarup

Indija je privremeno zatvorila pet od ukupno 11 termoelektrana na ugalj u okolini glavnog grada Nju Delhija, u sklopu borbe protiv zagađenja vazduha, a prema nalogu komisije za upravljanje kvalitetom vazduha federalnog ministarstva životne sredine.

Komisija za upravljanje kvalitetom vazduha zabranila je i vožnju kamionima koji prevoze neesencijalnu robu i zaustavila gradnju u Delhiju i susednim gradovima, prenosi Rojters.

U najnovijem nalogu, komisija upozorava da postoji nedvosmislena potreba da se osigura da se kvalitet vazduha "dodatno ne pogoršava".

Nivo zagađenja u novembru je dostigao ozbiljne razmere - indeks zagađenja u Nju Delhiju iznosi čak 499 na skali od 500 - što predstavlja upozorenje da su i zdravi ljudi izloženi riziku od razvoja respiratornih bolesti.

Nivo sitnih čestica PM2,5, koje mogu da ugroze respirator i sistem i blokiraju rad pluća, u Nju Delhiju je daleko viši od bezbednosnih smernica Svetske zdravstvene organizacije, prenosi BBC.

Ove godine je zagađenje rekordno što je izazvalo strogo upozorenje indijskog Vrhovnog suda i naredbu državnim i saveznim vladama da preduzmu "neposredne i hitne" mere za rešavanje tog problema.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ako ovako nastavimo neće biti ljudskih prava, a možda ni ljudi"
Klimatske promene, zagađenje, toksični otpad

Klimatske promene

28.10.2021. 18:05

"Ako ovako nastavimo neće biti ljudskih prava, a možda ni ljudi"

Visoka predstavnica Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele pozvala je zemlje da odlučno deluju u rešavanju problema klimatskih promena, rekavši da to predstavlja "pitanje opstanka" čovečanstva.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve