Život
02.11.2021. 09:54
Tanjug

Neće trajati dugo

U Indiji smanjeno zagađenje vazduha, ali...

Zagađenje vazduha u Indiji
Izvor: Shutterstock

Povoljni vremenski uslovi doveli su do retkog smanjenja zagađenja vazduha u indijskoj prestonici Nju Delhiju, čiji su stanovnici prošlog meseca udisali najčistiji vazduh u poslednje četiri godine.

Ipak, indijske vlasti upozoravaju da će kvalitet vazduha naglo opasti u tekućem mesecu, prenosi agencija Rojters.

Odloženi završetak sezone monsuna, isprekidane kiše i naglo povećanje brzine vetra osigurali su da je koncentracija opasnih, malih čestica u vazduhu poznatih kao PM 2,5 u kubnom metru vazduha iznosila u proseku 72 u oktobru, kada se kvalitet vazduha obično pogoršava.

To je naglo smanjenje u odnosu na prosečnu koncentraciju od 126 zabeleženu u oktobru 2020. godine, što je 25 puta više od bezbedne granice Svetske zdravstvene organizacije, prema podacima koje je prikupio indijski Centralni odbor za kontrolu zagađenja.

Ali splet faktora, uključujući pad temperatura, usporavanje zimske brzine vetra i farmeri koji se pripremaju da spale otpad od prethodnog useva pirinča kako bi pripremili polja za sadnju žita, verovatno će dovesti do toga da vazduh ponovo postane opasan.

"Zbog čestih kiša, većina farmera nije uspela da spali strništa, a sada imaju još kraći vremenski period za odlaganje otpada od useva", izjavila je Anumita Rodžkudri, izvršna direktorka istraživackog Centra za nauku i životnu sredinu.
 

Loš kvalitet vazduha u NJu Delhiju je podsetnik izazova sa kojima se Indija suočava u smanjenju zagađenja, u trenutku kada se svetski lideri sastaju na samitu Ujedinjenih nacija COP26 u Škotskoj kako bi se dogovorili o strategijama za borbu protiv globalnog zagrevanja.

Posle nas - potop

Klimatske promene

Poplave, klimatske promene

Klimatske promene

16.08.2021. 11:23

Posle nas - potop

Dodatnu zabrinutost izaziva "Divali festival svetla" koji pada u četvrtak kada će Indijci ispaliti petarde kao deo drevne hinduističke tradicije.

Delhi je zabranio prodaju petardi, ali vlasti retko uspevaju da sprovedu takva ograničenja.

"Oktobarski vazduh je bio čist, ali smo zaista zabrinuti za novembar", rekao je visoki vladin zvaničnik uključen u kreiranje politike za suzbijanje zagađenja vazduha.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zagađenje vazduha skraćuje životni vek Indijaca
zagadjenje-vazduha.jpg

Veliki problem

01.09.2021. 11:05

Zagađenje vazduha skraćuje životni vek Indijaca

Životni vek oko 40 odsto Indijaca biće verovatno kraći za više od devet godina zbog zagađenja vazduha, navodi se u izveštaju američkih istraživača.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
20.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve