SVETSKI DIPLOMATSKI RAT: Kako su 24 zemlje pristale da anglo-američki savez diktira njihovu spoljnu politiku

SVETSKI DIPLOMATSKI RAT: Kako su 24 zemlje pristale da anglo-američki savez diktira njihovu spoljnu politiku

Foto: Beta/Alexei Druzhinin, Sputnik


Velika Britanija je uz asistenciju Sjedinjenih Država započel globalni diplomatski rat sa Rusijom. Putinove izaslanike su izbacile 24 zemlje, među kojima su i brojne članice EU i NATO, koje su tako pristale da anglo-američki savez diktira njihovu spoljnu politiku

Rusija je postala najveća ujediniteljska sila. To se ne odnosi na 76 odsto ruskih građana koji su glasali za Putina, kao ni na povampirenje Istočnog bloka ili ukrštanje pravoslavnih interesa. Rusi su, po ko zna koji put, izazvali jedinstvo na neprijateljskoj strani, koja se više ne može jednostavno nazvati „zapadnim blokom”. Jer, pipci glavnih Putinovih suparnika pušteni su i van formalnog evropskog saveza, i van anglo-američkog pakta. Širili su se po principu straha, ali i solidarnosti sa Velikom Britanijom.

Afera otrovanog rusko-britanskog špijuna Sergeja Skripalja poprimila je neverovatne razmere iako danas retko koga zanima kako je on, da li je živ uopšte? Britanci možda nisu mnogo pitali za zdravlje, ali su ekspresno reagovali. Ponavljajući da je za pokušaj ubistva tog obaveštajca odgovorna Rusija, očekivano su preduzeli oštre mere i proterali dvadeset troje ruskih diplomata sa Ostrva. Onda su se Ujedinjenom Kraljevstvu u akciji „straha od Velikog medveda” neočekivano pridružile još 24 zemlje, slučajno ili ne, samo nedelju dana posle Putinovog osvajanja četvrtog predsedničkog mandata. Bio je to najveći koordinisani diplomatski desant u istoriji, a objašnjenja su bila različita, od danskog da se „agresiji Rusije mora stati na put” do mađarskog da su „diplomate uhvaćene u špijunskim aktivnostima”.

Velikoj Britaniji su se solidarno prve priključile Sjedinjene Države, koje su uigranom devizom „ako nismo prvi, onda ćemo udariti snažnije”, poslale kući 60 diplomatskih predstavnika Kremlja i stavile katanac na ruski konzulat u Sijetlu, što su već uradili prošle godine u San Francisku, Njujorku i Vašingtonu. Šut karte je podelila i Nemačka, da bi samo nekoliko dana nakon toga, kao da se ništa nije desilo, Rusima odobrila i sve potrebne dozvole za izgradnju gasovoda „Severni tok 2″, iako su je evropski prijatelji upozoravali da će to dovesti do velike zavisnosti Unije od ruskog gasa. Merkelova je pametno promislila da ne mora da žrtvuje ekonomske interese kad je već bacila na sto iznuđenu solidarnost sa Zapadom. U najmasovnije proterivanje diplomatskog kora uključili su se i NATO i druge zemlje članice EU, među kojima je bila i Hrvatska. Zbog čega su im Rusi automatski otkazali najavljenu Putinovu posetu. Zanimljivo je da su ruske izaslanike prognale i one zemlje koje veruju da će, koristeći mimikriju, postati deo evropske ekipe, poput Albanije, Makedonije i Crne Gore. Sveopšta akcija nije mogla da zaobiđe ni Srbiju koja je, prema pisanju srpskih medija, od Velike Britanije dobila poruku da mora nedvosmisleno osuditi trovanje bivšeg dvostrukog obaveštajca.

Uz malu pomoć
-Naši saveznici su prepoznali da razgranata ruska mreža predstavlja pretnju njihovoj bezbednosti. Tu nije reč samo o solidarnosti. Taj obrazac agresije je pogodio svaku državu. Mi se ne sporimo sa ruskim narodom koji je postigao mnogo u svojoj istoriji. Ali, Putinov režim izvodi agresivne napade na naše zajedničke vrednosti -rekla je Tereza Mej pred svojim ministrima dodajući da se Skripalj najverovatnije neće oporaviti od toksičnog napada.

Premijerki sa upečatljivim cipelama leopard šare nisu bile potrebne neobične modne kombinacije i krupne reči da bi skrenula pažnju drugih zemalja i privolela ih da krenu njenim stopama. Time se Ujedinjeno Kraljevstvo, udzrmano Bregzitom i unutrašnjim previranjima sa opozicijom, isturilo kao kraljica u geopolitičkoj šahovskoj igri sa ruskim kraljem.

-Britanci su želeli da pokažu da su važni uprkos tome što napuštaju EU. Oni najpre traže inostranog neprijatelja. To je stara istorijska praksa da kad ne možete da rešite unutrašnje probleme, onda locirate spoljnog protivnika. Druga stvar je ta da je Rusija moćna i ima prijatelje u svetu, što ne žele da prihvate ni Britanija, ni SAD. Oni žele Rusiju kao pod Borisom Jeljcinom -naglasio je Rajner Braun iz Međunarodnog mirovnog biroa u Berlinu.

Zasluge za odvažan diplomatski rulet, međutim, Amerika nije želela u potpunosti da prepusti britanskim prijateljima.

-Vašington je igrao ključnu ulogu u organizaciji globalnog odgovora. Američki zvaničnici su neumorno radili protekle tri nedelje kako bi odneli šnjur u kooperaciji i koordinaciji -navela je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert. Amerikanci su dobacili loptu na teren Londona u trenutku Trampovih napora da uprkos neslaganju Stejt departmenta i njegovih bliskih saradnika olabavi zategnute odnose sa Moskvom.

Predsednik SAD je, naime, pokušao da koliko-toliko otopi rusko-američki odnose vodeći se iskustvom da Zapad nije bio gadljiv u važnim prilikama kad im je trebala pomoć Rusije u obuzdavanju iranskog nuklearnog arsenala i obezbeđivanju vojnih baza za rat u Avganistanu. Vodio se time da su zapadne sile progutale jačanje ruskog vojnog i političkog uticaja i gutale knedle zbog sve češćih blokiranja rezolucija u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Međutim, veruje se da je američki lider ispao naivan, jer su zapadne sile samo čekale trenutak da slabi diplomatski šavovi puknu, a momenat se namestio na naizgled zanemarljivom slučaju „Skripalj”. Putinu je zadat jak udarac iako se diplomatske sankcije smatraju više simboličnim gestom nego ozbiljnom opasnošću. Međutim, presecanjem diplomatskih kanala, pregovori i prepucavanja Rusije sa drugim igračima podignuti su na viši državnički nivo, dok se istovremeno Rusima suzio manevarski prostor. Naime, zvanični pregovori i konsultacije sada su svedeni na svega nekoliko aktera i to onih sa tvrdim stavovima. Pored toga, Rusija je izgubila izaslanike koji na terenu figuriraju kao važni izvori informacija i ozbiljni posrednici u zaoštrenim bilateralnim sporovima.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ističe za „Ekspres” da je čitava orkestrirana akcija sprovedena pod pritiskom Vašingtona i Londona.

-Te mere su iznuđene kod određenog broja država, jer su one to učinile zanemarajući svoje interese. Tu mislim pre svega na Crnu Goru, Makedoniju i Italiju. Takvi potezi će pokvariti odnose između Rusije i svih onih država koje su proterale diplomate ili su na neki drugi način solidarno učestvovale u akciji Velike Britanije. Treba očekivati odgovarajuću reakciju Kremlja. Rusi će najverovatnije iz svoje zemlje proterati isti broj stranih diplomata i postaviti se drugačije prema onima koji su ih nagazili -napominje Milivojević.

Velika enigma
Da će ruska vlada recipročno odgovoriti na zapadnu ofanzivu potvrdio je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je istakao da „duboko žali” zbog odluke Amerike da izbaci Putinove namesnike. Zanimljivo je da su Rusi u zvaničnom saopštenju iskritikovali samo potez SAD, što znači, kako tvrde upućeni, da Moskva smatra Amerikance glavnim protagonistima svetske ofanzive.

-Ministarstvo spoljnih poslova će analizirati situaciju pre nego što predlog stigne na odobrenje ruskom predsedniku. Već smo istakli da nemamo nikakve veze s trovanjem bivšeg obaveštajca -podvukao je Peskov, dok je predstavnik Rusije u UN Vasilij Nabensija optužio Vašington za zloupotrebu „prava i obaveza”.

-Ovo će naškoditi naporima Moskve u međunarodnim organizacijama. To je udarac na našu misiju, ali verujem da ćemo se mobilisati -izjavio je Nabensija. S njim se složio i Lav Koroljkov, veteran Obaveštajne službe i ekspert za krizne situacije.

-Ruska strana je sada primorana da odreaguje, a to ne može da se ne odrazi na ekonomske odnose. Realnost je takva da živimo gotovo stalno u iščekivanju, ali i ovo ćemo preživeti. U konkretnom slučaju Zapad mnogo više gubi jer, na kraju krajeva, oni su inicijatori svega toga, a ne mi -napomenuo je Koroljkov.

S druge strane, Zoran Milivojević je uveren da Rusija i dalje ima partnere na Zapadu, a da je njen glavni saveznik u Evropi Nemačka.

-Te dve države su kičma budućih odnosa na evropskom tlu i od njih mnogo toga zavisi. Nije slučajno što su Nemci baš sada doneli odluku da odobre sve papire za izgradnju „Severnog toka 2″. Osovina Berlin-Moskva je najvažnija za sudbinu Starog kontinenta. Kad je reč o odnosima sa Vašingtonom, na globalnom nivou će biti bitan trougao Rusija-Kina-SAD, dok će Britanija po izlasku iz Evropske unije voditi svoju politiku, koja je istorijski bila antiruska -podsetio je on.

Britansku tradiciju demonizovanja Rusije propagira aktuelni šef diplomatije Boris Džonson, ovih dana Putina je poredio sa Hitlerom?! Taj nekonvencionalni ministar, sa preteranom željom da se po svaku cenu razlikuje od drugih, veliki je poštovalac Vinstona Čerčila. To se umnogome kosi sa definicijom njegovog političkog idola koji je za Rusiju rekao: „Ta zemlja je zagonetka umotana u misteriju enigme”.

Nije ni čudo što tolike godine pokušavaju da ih dokuče.

NE PROPUSTITE:

MOSKVA PROTERUJE BRITANCE: London za mesec dana mora da smanji broj diplomata u Rusiji

VRATILI AMERIKANCIMA MILO ZA DRAGO: Rusi proterali 60 američkih diplomata i zatvorili im konzulat

NAUČNIK KOJI JE STVORIO “NOVIČOK” TVRDI: Trovanje Skripalja ne liči na ruski rad, moguće je da Britanci stoje iza napada

SLUČAJ SKRIPALJ DOBIJA NOVI ZAPLET: Britanija proteruje 23 ruskih diplomata, rok nedelju dana da napuste ostrvo

REAKCIJA KREMLJA NA TROVANJE BIVŠEG RUSKOG DVOSTRUKOG AGENTA SKRIPALJA: Incident nema ništa s Rusijom, a kamoli s ruskim rukovodstvom

KAKO JE OTROVAN BIVŠI RUSKI ŠPIJUN SERGEJ SKRIPAL: Britanci sumnjaju na novu vrstu nervnog gasa

ZA NJU SU RUSI ZAMENILI SKRIPALJA: Dok se on bori za život, fatalna Ana postala milijarderka i uživa

(VIDEO) OBJAVLJEN POSLEDNJI SNIMAK ŠETNJE OTROVANOG RUSKOG ŠPIJUNA: Šetao sa ćerkom po tržnom centru, a onda su pali u nesvest, a pena im počela da izlazi na usta

ODBEGLI PUKOVNIK RUSKE VOJNE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE U KRITIČNOM STANJU: Pronađen u nesvesti u tržnom centru u Engleskoj, sumnja se da je otrovan nepoznatom supstancom, London optužio Rusiju za pokušaj likvidacije

(VIDEO) 11 GODINA OD UBISTVA ALEKSANDRA LITVINJENKA: Atentat koji je izazvao novi hladni rat u Evropi

SKRIVENI HLADNI RAT: Kako je smrtonosni kišobran sejao smrt po Evropi

Crveni telefon pre otrova
Sergej Skripalj je svakako veliki obaveštajac, kao dvostruki agent naneo je Rusiji veliku štetu. Ali, stigla ga je nostalgija. Navodno, neposredno pre pokušaja ubistva stupio je u kontakt sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Mediji su objavili da je napisao pismo Putinu u kojem ga moli da mu dopusti povratak u domovinu.
Bivši ruski obaveštajac koji je 2010. godine došao u Britaniju u okviru velike špijunske razmene, uveravao je šefa Kremlja da je zažalio što je bio dvostruki agent i pokušavao je da dobije oproštaj kako bi mogao da poseti svoju porodicu u Rusiji. Te tvrdnje za britanske medije izneo je Vladimir Timoškov, Skripaljev prijatelj.

ČINJENICE
Zemlje koje su proterale diplomate
– Članice EU: Velika Britanija 23, Francuska 4, Nemačka 4, Poljska 4, Litvanija 3, Češka 3,Holandija 2, Danska 2, Španija 2, Italija 2, Švedska 1,  Finska 1, Estonija 1, Letonija 1, Mađarska 1, Hrvatska 1, Rumunija 1
– Ostale države: Amerika 60, Ukrajina 13, Kanada 4, Moldavija 3, Albanija 2, Australija 2, Norveška 1, Makedonija 1
Odbili da isteraju ruski diplomatski kor
– Austrija, Portugalija, Grčka, Malta (opozvala svoje diplomate u Rusiji), Slovačka (opozvala svoje diplomate u Rusiji), Bugarska, Kipar, Luksemburg, Slovenija, Srbija

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar