Vesti
15.04.2022. 10:35
Beta

Slučaj Marović

Crna Gora neće više izručivati lica koja potražuje Srbija?

Srbija, Crna Gora
Izvor: Shutterstock

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Crne Gore Andrej Milović izjavio je da razmišljaju da, ukoliko Srbija ne izruči Svetozara Marovića, uvedu recipročne mere i da više ne isporučuju lica koje potražuje Srbija.

On je u intervju za "TV Vijesti" rekao da bi takva odluka bila loše ocenjena od strane Evropske unije, ali i da je je nekad bitnije od "štrika" na putu ka EU vratiti dostojanstvo državi.

Američka vlada uvela je ekonomske sankcije nekadašnjem visokom funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozaru Maroviću zbog, kako je saopšteno, destabilizirajućeg i koruptivnog delovanja u regionu.

Marović je uhapšen 2015. godine, a sredinom 2016. nagodio se sa crnogorskim Specijalnim tužilaštvom da odleži tri godine i 10 meseci zatvora. Pristao je i da opštini Budva vrati 1,1 milion evra koliko je tužilaštvo procenilo da je stavio u džep, kao i da uplati 100.000 evra u humanitarne svrhe.

Marović je, međutim, samo par dana pošto je pušten iz pritvora u maju 2016. otišao u Beograd i više se nije vraćao u Crnu Goru.

Zvaničan razlog bilo je psihijatrijsko lečenje zbog depresije. Za njim je raspisana poternica. Crna Gora je nekoliko puta slala urgenciju Srbiji za izručenje Marovića, posljednju nakon odluke SAD.

Kako je dodao Milović, očigledno je da Marović ima određenu zaštitu u Srbiji jer se on slobodno kreće po Vračaru gde "pije kafu".

Milović je kazao i da postoje indicije da se u Srbiju krije i bivši direkror Uprave za katastar Dragan Kovačević.

Dragan Kovačević se sumnjiči da je organizovao kriminalnu grupu koja je nezakonito upisivala državno zemljište u zoni morskog dobra na fizička i pravna lica, a od februara 2021. nedostupan je pravosudnim organima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko sve ulazi u manjinsku vladu u Crnoj Gori
Crna Gora

Pregovori su pri kraju

13.04.2022. 15:05

Ko sve ulazi u manjinsku vladu u Crnoj Gori

Pregovori o formiranju manjinske vlade u Crnoj Gori se privode kraju, a prema poslednjim informacijama u vladi će biti osim Građanskog pokreta URA i manjinskih partija i prosrpska Socijalistička narodna partija (SNP) i opozicionona procrnogorska Socijaldemokratska partija (SDP), potvrđeno je agenciji Beta.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
23°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve