Vesti
31.10.2021. 07:05
Marko R. Petrović

U čemu je razlika?

Kako se ETIAS dozvola razlikuje od vize

ETIAS dozvola
Izvor: Shutterstock

Već od 2022. godine, ukoliko budete želeli da putujete u zemlje Šengena, vrlo je verovatno da ćete, osim običnog pasoša i "kovid pasoša“, morati da imate i ETIAS dozvolu, koja je svojevrsna viza, koliko god se u Briselu upirali da dokažu da to nije.

Godinama su građani Srbije sanjali o tome da slobodno putuju, ako ne bar u sve zemlje sveta, ono bar u zemlje članice Šengen zone. I to im se ukidanjem viza i ostvarilo. A onda su sa dolaskom korone i uvođenjem "kovid pasoša“ stvari počele da se menjaju.

Uz to realna je mogućnost da stvari postanu još gore od 2022. godine, kada bi EU mogla da uvede "vize“, za koje u Briselu tvrde da nisu vize, već "sistem evidencije dolazaka u EU“ za građane država koje nisu u EU.

U čemu je razlika? Pa, recimo da će za početak ove nove dozvole koje će izdavati Evropski sistem za putne informacije i odobrenja (ETIAS) biti jeftinije i koštaće sedam evra. I za dozvole će morati da se aplicira, elektronskim putem, kao i za vizu. Moraćete da ostavite svoje podatke: ime i prezime, datum i mesto rođenja, državljanstvo, adresu, mejl i broj telefona, obrazovanje i radno iskustvo, kao i koja je prva zemlja EU u koju ulazite.

Osim ovoga, tu su i pitanja u vezi sa zdravstvenim stanjem, te ona koja se odnose na putovanja u ratne zone, mesta odakle je osoba deportovana ili odbijena, te u vezi sa kriminalnim dosijeom.

Dakle, ako se neko još seća kako je to bilo vaditi vizu, reklo bi se da baš i nema preterane razlike.

Sistem dalje posao odrađuje sam, tačnije proverava unete informacije i ako je sve tačno i u redu, dobija se dozvola. I to sve za nekoliko minuta. Za vize je, mora se priznati, to trajalo dosta duže.

Ipak, postoji mogućnost da zahtev bude odbijen, te u tom slučaju podnosilac zahteva može da uputi žalbu.

U čemu je još sličnost između viza i ETIAS dozvola? Najavljene dozvole važile bi tri godine ili do isteka pasoša (zavisi šta se prvo dogodi) i naravno važile bi za više ulazaka. U davna vremena to se zvalo "multiple entry visa“ – viza za više ulazaka.

Uprkos svemu tome, šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre za Euronews Srbija kaže da je reč o administrativnom sistemu i da nema novog uvođenja viza za zemlje Zapadnog Balkana.

"Nema novog uvođenja viza za Zapadni Balkan. Istina je da EU uvodi administrativni sistem kako bi se beležili dolasci u EU za zemlje kojima ne treba viza. Sve zemlje koje su u bezviznom režimu sa EU, Zapadni Balkan, SAD, Izrael, bilo gde u svetu, moraće da popune taj elektronski formular“, rekao je Žofre.

Kako je dodao, sistem će biti predstavljen do kraja godine i sličan već postoji u drugim zemljama, poput SAD.

"Ali baš zbog tih zemalja kojima ne treba viza morate to da popunite. Nije to viza, to je administrativna procedura, kako bismo znali ko ulazi EU u svakom trenutku“, naglasio je on.

Narod bi rekao – nije šija nego vrat.

O ovome se, inače, priča još od 2016. godine kada je tadašnji predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao da "Evropa mora da zna ko prelazi njene granice“. Bilo je to u vreme najžešće migrantske krize kada Evropa bukvalno nije znala kako da zaštiti svoje granice.

Žan Klod Junker 29.10.2021.
Izvor: EPA / OLIVIER HOSLET

Zabrinutost za bezbednost u vezi sa terorizmom i migrantskom krizom zahtevala je i bolje upravljanje situacijom, odnosno onima koji ulaze u EU.

Dve godine kasnije sistem ETIAS je i zvanično odobren, ali trenutno nije u funkciji i očekuje se da će da proradi tokom 2022. godine. Kako se navodi na sajtu schengenvisainfo.com, čak 34 institucionalna tela radila su na izradi ETIAS sistema, uključujući Evropsku komisiju, Fronteks, eu-LISA (Evropska agencija za operativno upravljanje IT sistemima u oblasti slobode, bezbednosti i pravde), pa čak i Evropol.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Otvoreni Balkan zatvara probleme
Aleksandar Vučić, Zoran Zaev, Edi Rama

Mini-Šengen

11.08.2021. 07:05

Otvoreni Balkan zatvara probleme

Jedan od izazova sa kojim će se ova inicijativa susresti svakako je i položaj Kosova, koje članice inicijative ne tretiraju na isti način, jer su Tirana i Skoplje priznali njihovu prištinsku samoproglašenu nezavisnost.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve