Vesti
26.11.2022. 14:15
Beta

Aljbin Kurti

"Na proleće 2023. međusobno priznanje Srbije i Kosova"

bg-pristina.png

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sporazum Beograda i Prištine, koji kako je naveo podseća na onaj koji su sklopile dve Nemačke nakon Drugog svetskog rata, trebalo da omogući integraciju Kosova u međunarodne institucije, uključujući i Ujedinjene nacije.

On je u intervju za podgoričku Gradsku TV kazao da se pregovori sa Srbijom oko normalizacije odnosa Kosova i Srbije zasnivaju na ponudi Evropske unije (EU) koju je podržao i Berlin i Pariz.

"Od 9. septembra ove godine, mi imamo jedan model na koji ćemo se oslanjati tokom naših budućih pregovora, koji moraju da počnu odmah. Zapravo, tu se kaže da za nekoliko dana, pa otprilike do sledećeg proleća, trebalo bi da imamo sporazum za potpunu normalizaciju odnosa", rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, u međuvremenu, dogovor je da Kosovo ne nastavlja sa kažnjavanjem vozača automobila koji imaju tablice KM i druge iz vremena vladavine Slobodana Miloševića.

"Srbija neće više izdavati takve tablice i mi im dajemo mogućnost, prostor od nekoliko meseci, kao mere za međusobno poverenje, da bismo postigli ovaj dogovor koji je veoma važan, ne samo za Kosovo i Srbiju, nego i za ceo naš region", istakao je Kurti.

Kurti je naglasio da je nakon proglašenja nezavisnosti Kosovo postalo normalna država, ali da Srbija to nije, i da je to stvar, kako je ocenio, srpskog naroda.

"Ni naši odnosi nisu normalni. Normalizacija odnosa znači da na kraju imamo jedan sporazum, dogovor koji je međunarodno pravno obavezujući i u kojem, kao fokus, imamo međusobno priznanje. Znate da Kosovo ne priznaje Srbiju, Srbija ne priznaje Kosovo, i sada imamo rok da se to međusobno priznavanje sprovede negde do proleća sledeće godine. To je dogovor koji je sinoć postignut i koji je Srbija prihvatila", kazao je Kurti.

Prema njegovim rečima u sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ima elemenata koji su preuzeti od modela dve Nemačke, koji je omogućio njihovo članstvo u međunarodnim organizacijama.

Upitan da prokomentariše to što je vlada Crne Gore, na čijem je čelu premijer kojem je izglasano nepoverenje Dritan Abazović, rekla da će se zalagati i truditi da Crnu Goru uvede u Otvoreni Balkan, te da li to može dovesti do poremećaja odnosa Albanaca i Crnogoraca koji su tradicionalno dobri, Kurti je istakao da se to, po njegovom mišljenju neće dogoditi.

"Ne mislim da će se odnosi Albanaca i Crnogorca pogoršati, mislim da će se poboljšati. Ubeđen sam u to zato što je Crna Gora članica NATO, ali i zbog toga što je tu predsednik Đukanović. On je veoma jasan i poznaje regiju verovatno bolje od mene. Ja znam puno toga, ali ja mislim da gospodin Đukanović našu regiju zna bolje zbog iskustva koje ima, i ne mislim da će se naši odnosi pogoršati. Znam da je Otvoreni Balkan otvoren za Crnu Goru, ali ne mislim da je Crna Gora otvorena za Otvoreni Balkan".

Zaključio je i da mu je žao zbog rezultata nedavno održanih lokalnih izbora u Crnoj Gori, naročito u Podgorici gde je DPS izgubila izbore nakon 24 godine, i naglasio da smatra da je to jedan od najnegativnijih događaja na Balkanu ove godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Beograd i Priština da se hitno koncentrišu na pregovore o sveobuhvatnom sporazumu"
evropska unija,

Emanuele Žofre

25.11.2022. 15:42

"Beograd i Priština da se hitno koncentrišu na pregovore o sveobuhvatnom sporazumu"

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre izjavio je u Beogradu da svi sporazumi postignuti u dijalogu Beograda i Prištine moraju da budu primenjeni i ukazao na potrebu da se dve strane hitno koncentrišu na pregovore radi postizanja konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa.
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve