Vesti
12.12.2022. 14:29
Beta

Sastanak Radne grupe

Šta su sve predložili prosvetni radnici kao rešenje za nasilje u školama

škola
Izvor: Ekspres

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) u ponedeljak je saopštila da je na sastanku Radne grupe za prevenciju nasilja u ustanovama obrazovanja iznela niz predloga za popravljanje stanja, među kojima da se prosvetnim radnicima dodeli status službenog lica i da se s jedinicom iz vladanja ponavlja razred.

Unija SPRS je predložila da se hitno izmeni i dopuni pravilnik koji se odnosi na sekretare škola i stručne saradnike koji bi u svakoj školi trebalo da budu obavezni članovi Tima za zaštitu.

Uz to, da se na nivou jedinice lokalne samouprave ili Školske uprave angažuju specijalni pedagozi koji bi pružali dodatnu stručnu pomoć u prevenciji i intervenciji u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, da se ojača intersektorska saradnja sa centrom za socijalni rad, domom zdravlja i policijom.

Unija predlaže i izmene i dopune Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja u delu koji se odnosi na ocenjivanje vladanja učenika kako bi ocena iz vladanja uticala na opšti uspeh učenika, odnosno da se s jedinicom iz vladanja ponavlja razred.

Uu to, upotreba mobilnog telefona tokom nastave trebalo bi da spada u teže povrede obaveze učenika jer je neovlašćeno snimanje i fotografisanje sve češća pojava, a predlaže se i povećanje novčanih kazni za roditelje.

Sindikati traže i bolje pravilnike o postupanju u odgovoru na nasilje i o društveno-korisnom radu, a predlažu i izmene i dopune Krivičnog zakonika da bi se zaposlenima u prosveti dodelio status službenog lica i promenila procedura u prevenciji nasilja i intervenciji kada se nasilje dogodi.

Na sastanku je dogovoreno da se objedine svi predlozi za rešenje problema i da se radna grupa ponovo sastane 20. decembra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ružić: "Nije poenta samo izbaciti dete iz škole"
nasilje, agresija, tuča

Ministar prosvete

30.11.2022. 09:58

Ružić: "Nije poenta samo izbaciti dete iz škole"

Ministar prosvete Branko Ružić najavio je da će sledeći sastanak Radne grupe za prevenciju nasilja u školama biti održan za desetak dana, oko 9. decembra.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve