Vesti
21.08.2021. 20:05
Marko R. Petrović

Twitter

Zna se ko sarađuje sa Vladom Srbije, ali ne i ko sarađuje sa drugim vladama

Tviter, društvene mreže
Izvor: Shutterstock

Desetak ovdašnjih medija Tviter je označio kao one koji „sarađuju sa Vladom Srbije“. Da li će na isti način da označi i medije koji „sarađuju“ sa nekim drugim vladama.

Društvena mreža Tviter označila je desetak medija iz Srbije kao medije koji sarađuju sa Vladom Srbije, te će zbog toga na zvaničnim profilima ovih medija, kao i ispod svakog njihovog posta, stajati oznaka sa natpisom „Medij koji sarađuje sa Vladom Srbije“.

Tviter je privatna kompanija i ima pravo to da radi. Baš kao što su imali pravo da početkom godine trajno suspenduju, odnosno praktično zabrane, nalog bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu. Time su, praktično, jasno pokazali svoj politički stav.

Ili kao što su oktobra 2017. godine zabranili oglašavanje ruskim medijskim kućama „Raša tudej“ i „Sputnjik“ na svojoj platformi, a na osnovu zaključaka do kojih su došle američke obaveštajne službe da su obe kuće korišćene kao sredstvo za rusko mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine. A na njima je pobedilo, je li, Tramp.

Kako se navodi u objašnjenju Tvitera, oznake na profilima povezanim sa državom „obezbeđuju dodatni kontekst o tim profilima koje kontrolišu određeni predstavnici vlada, kao i medijske institucije povezane sa državom, ali i pojedinci koji su bliski sa ovom vrstom entiteta“.

„Kako se definišu medijski profili povezani sa državom? Profili povezani sa državom definišu se kao platforme preko kojih država vrši kontrolu nad uredničkim sadržajem preko finansijskih sredstava ili indirektnih političkih pritisaka, i/ili kontrolom nad produkcijom i distribucijom ovih sadržaja“, objašnjavaju iz Tvitera.

Zanimljivo je, međutim, da se na isti način ne definišu mediji kao što su, recimo BBC u Velikoj Britaniji ili NPR u Sjedinjenim Američkim Državama, iako ih finansiraju države, jer su to „medijske organizacije sa uredničkom slobodom“.

No, i o tome bi se, recimo, moglo diskutovati, ako na primer pogledamo kako su te kuće izveštavale, recimo 1999. godine u slučaju SR Jugoslavije. No, to je druga tema.

Pravo je pitanje šta Tviter time želi da postigne? Čemu služi ovakva vrsta etiketiranja? U vremenu kada ljude bombarduju informacijama svakakvih vrsta sa svih strana, jedina opcija da se koliko-toliko sačuva zdrav razum jeste njihovo „filtriranje“. A svako to radi prema svom nahođenju, vodeći se nekim svojim kriterijumima i u skladu sa sopstvenim sposobnostima da napravi selekciju vesti.

E, sad, pitanje je da li je „saradnja sa Vladom Republike Srbije“ automatski i pokazatelj nepouzdanosti plasirane informacije?

Potpuno opravdano u jednoj od diskusija na mrežama postavljeno je i pitanje ima li onda mogućnosti da se ukaže na to sa kojim stranim državama, vladama, organizacijama i licima sarađuju neki domaći mediji? Da li ta saradnja ne ugrožava kredibilitet informacija koje oni plasiraju?

Realno gledano, ova odluka Tvitera za sada neće promeniti ništa. Oni koji već imaju oformljen stav po pitanju medija u Srbiji neće ga zbog ovoga promeniti.

Možemo se samo pitati – da li je ovo samo korak ka tome da nalozi ovih srpskih medija dožive sudbinu Trampovog naloga u vidu trajne suspenzije?

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve