Zdravlje
28.12.2022. 02:05
R. E. / DPA

Nemački stručnjaci

Pandemija je prošla, jedina pretnja je moguća mutacija virusa?

Korona, maska
Izvor: Shutterstock

Pandemija koronavirusa je prošla i posle skoro tri godine ulazi u endemsku fazu, ocenio je u ponedeljak vodeći nemački virusolog Kristijan Drosten (Christian).

"Ove zime doživećemo prvi endemski talas virusa Sars-CoV-2 i, prema mom mišljenju, time je pandemija završena," rekao je šef virusologije belinske klinike Šarite (Charite) za Tagesšpigel (Tagespiegel).

Stanovništvo je do sada razvilo dovoljno širok i snažan imunitet da do leta praktično spreči širenje virusa. Prema Drostenovoj proceni, moguća mutacija ostaje kao jedina pretnja, piše DPA.

"To, međutim, u ovom trenutku ne očekujemo," rekao je.

To mišljenje deli i predsednik udruženja lekara intenzivne medicine Kristijan Karajanidis (Christian Karagiannidis). Poput Drostena, on je deo vladinog tima eksperata za pandemiju.

"Računam da će pandemija nadalje usporavati," rekao je Karajanidis za Redakcijsku mrežu Nemačke, mada su izvesni povremeni manji špicevi zaražavanja.

Imunitet stanovništva je, međutim, solidno razvijen i broj pacijenata na odeljenjima intenzivne nege je u povlačenju.

Da je koronavirus ušao u endemski ciklus ocenjuju i drugi stručnjaci, poput predsednika Stalne komisije za vakcinaciju (Stiko) TOmas Mertens (Thomas).

On je rekao da pandemiju pre svega definiše prodor prethodno nepoznatog izazivača u stanovništvo koje sa njim nemaju nikakvo imunološko iskustvo.

Koronavirus to više nije, rekao je Mertens još krajem oktobra, piše DPA.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Još pet osoba preminulo od korone u Srbiji
Koronavirus, kovid

Poslednji presek

26.12.2022. 23:05

Još pet osoba preminulo od korone u Srbiji

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus bilo pozitivno 1.020 osoba, od 10.592 testiranih, dok je pet pacijenata preminulo od posledica infekcije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
21.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve