Život
22.05.2022. 11:15
Beta

Kumrovec

"Tita nema, ali imamo Dan mladosti i radosti"

Josip Broz Tito 21.5.2022.
Izvor: EPA / ANTONIO BAT

Više hiljada poštovalaca Josipa Broza Tita okupilo se u subotu u njegovom rodnom mestu Kumrovcu, u Hrvatskom zagorju, na tradicionalnoj proslavi Dana mladosti koji se u bivšoj Jugoslaviji slavio 25. maja u čast rođendana doživotnog predsednika SFRJ.

Ovogodišnje okupljanje pod nazivom "Dan mladosti-radosti", koje se poklapa sa 130. godišnjicom Titovog rođenja, organizovali su Savez društava ‘Josip Broz Tito' Hrvatske, Krapinsko-zagorska županija i opština Kumrovec.

Mnogi građani koji su došli iz cele Hrvatske, ali i bivših jugoslovenskih republika, najviše iz susedne Slovenije, nosili su crvene marame i kape "titovke", uniforme i majice sa likom Josipa Broza Tita, ali i zastave s obeležjima bivših republika, kao i SFRJ. Na skupu je bio i bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić. 

Okupljeni su se fotografilisali ispred Titovog spomenika, kod njegove rodne kuće, koju su građani takođe želeli da obiđu, pa se povremeno stvarao red.

"Josip Broz Tito je najpoznatiji Kumrovčanin, jedna od najvećih istorijskih ličnosti u svetu. On je naš brend i to nikad nećemo zaboraviti", rekao je novinarima načelnik Kumrovca, Robert Šplajt.
 

Predsednik Saveza društava 'Josip Broz Tito' Jovan Vejnović rekao je da se u Kumrovcu okupilo puno ljudi iz cele bivše države zbog "sećanja, ne samo na prošlost, nego na vreme u kojem se živelo i bogatije i sigurnije".

Predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin naglasio je da je Dan mladosti – radosti dan kada se slavi mladost i povezana je sa Titom.

"To je još od nekad, dok smo slavili Dan mladosti, dok smo nosili štafetu, međutim to je iza nas - Tita nema, štafete nema, ali imamo Dan mladosti i radosti", rekao je Habulin, prenela je agencija Hina.

U Kumrovcu je 4. maja obeležena i 42. godišnjica smrti Josipa Broza Tita.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve