Hronika
20.11.2022. 11:12
Rade Jerinić

"Vračarci"

Drugi udarac države na mafiju

1
Izvor: MUP Srbije

Dvadeset meseci posle hapšenja Veljka Belivuka i pripadnika njegovog klana na red je došla i vračarska kriminalna grupa. Na merama tajnog nadzora policije ova grupa bila je godinu dana. Po isteku mera, organizovana je akcija hapšenja. Istraga je pokrenuta protiv 38 pripadnika klana.

Hapšenjem vračarske kriminalne grupe, prema sumnjama tužilaštva, rešena su tri ubistva i pet pokušaja ubistva. Istovremeno, sa novim podacima sa "Skaj“ aplikacije, koji su srpskoj policiji prosleđeni posredstvom Evropola, a do kojih je došlo francusko pravosuđe, istraga je došla i do dokaza da je ova grupa planirala atentat na predsednika Aleksandra Vučića.

Informacije o mogućem atentatu u javnosti su se prvi put pojavile neposredno uoči otvaranja spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu, 27. januara 2021. godine. Predsednik Vučić tada je održao govor, a tek posle ceremonije javnost je saznala da je te večeri policija radi sprečavanja mogućeg atentata angažovala gotovo 850 specijalaca, među kojima su bili i snajperisti.

Istovremeno sa angažovanjem na bezbednosti predsednika, policija je pripremala i najznačajniju akciju u borbi protiv mafije.

Ko se boji Luke još?

Povratak posle 12 godina

Luka Bojović 11.11.2022.

Povratak posle 12 godina

11.11.2022. 12:05

Ko se boji Luke još?

Borba mafije za opstanak

I mafija je vodila borbu za svoj opstanak. Mediji su iz dana u dan bili preplavljeni informacijama o dešavanjima u podzemlju, posebno o aktivnostima kavačkog klana i njihove ispostave u Beogradu – klana kojim su upravljali Veljko Belivuk i Marko Miljković.

Od oktobra 2020. godine, kada je predsednik Vučić najavio borbu države protiv organizovanog kriminala, vodila se bitka na dva fronta. Država je pripremala svoju akciju, mafija svoj odgovor.

Tako su se Belivuk i Miljković za novu 2021. godinu iz Beograda zaputili u Kotor, kod vođe kavačkog klana Radoja Zvicera. Tamo su uzburkali i podzemlje i policiju, kako onu koja je radila za mafiju tako i onu koja je pokušavala da državu oslobodi te iste mafije. U samo nekoliko dana, Belivuk i Miljković su, zajedno sa Zvicerom, privedeni u kotorsku policiju na informativni razgovor, objavili video slavlja u Zvicerevoj kući na društvenim mrežama, da bi se zatim ispostavilo da su na meti suparničke ekipe iz škaljarskog klana, koja je njihovu likvidaciju, prema optužnici, spremala na aerodromu u Tivtu. Hapšenjem osumnjičenih angažovanih ubica, Belivuk i Miljković su izbegli likvidaciju, navodno planiranu za 19. januar.

A onda su, 24. januara, srpska i crnogorska policija od kolega iz inostranstva obavešteni da postoje operativna saznanja da upravo Belivukov i Miljkovićev domaćin u Kotoru – Radoje Zvicer priprema ubistvo predsednika Srbije.

Povratak u Srbiju

Iz Kotora, Belivuk i Miljković su se u Beograd vratili 29. januara, dva dana posle otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji. Tog dana u policiji su zadržani samo na informativnom razgovoru i pušteni na slobodu, da bi 6. februara počela akcija u kojoj su uhapšeni i Belivuk i Miljković, kao i tridesetoro članova njihovog klana. Istraga je od tada rešavala jedno po jedno ubistvo, koja su u dve prethodne godine bila zavedena kao "nestanci“, uz monstruozne detalje mučenja, koje su tužilaštvu u međuvremenu dala trojica svedoka saradnika. U do sada dve podignute optužnice, klan Belivuk–Miljković tereti se za sedam ubistava.

A onda je prošlog utorka u sudnici Specijalnog suda svedok saradnik Srđan Lalić progovorio i o pripremanom atentatu na predsednika.

"Radoje Zvicer je obezbedio pet miliona evra za svrgavanje političke vlasti u Srbiji, da bi se doveo neko ko bi radio u interesu klana. U tu svrhu su bila sprovođena neka dela, pisanje transparenata i na mrežama. Kao najveću pretnju su videli predsednika i to posle objave rata mafiji, u čemu su se prepoznali. Kao pomen za krajnje rešenje bilo je reči o atentatu“, svedočio je Lalić. Plan im je, kako je naveo, bio da se izazovu veliki neredi na ulicama posle prvog sledećeg protesta.

"U slučaju da neko od nas bude uhapšen, trebalo je da se vrše diverzije po gradovima, pominjalo se postavljanje eksplozivnih naprava na javne objekte i površine“, tvrdio je svedok okrivljeni.

Tri dana kasnije usledila je akcija hapšenja vračarske kriminalne grupe – grupe koja se još od hapšenja Belivuka i Miljkovića pominjala kao druga beogradska grupa koja je radila za kavački klan, i koja je trebalo da nastavi sa poslom u srpskoj prestonici. Vođa ove grupe Nikola Vušović Džoni je odmah posle hapšenja Belivuka i Miljkovića pobegao iz Srbije. Ubrzo je uhapšen u Dominikanskoj Republici, ali je posle samo nekoliko dana pušten iz imigracionog centra, u kome je bio smešten. Gde se krije, od tada nije poznato.

Istraga protiv 38 osumnjičenih

Veći deo njegove grupe ostao je u Beogradu i od tada su bili pod tajnim nadzorom policije, koji po zakonu može da traje najduže godinu dana. Po isteku mera, policija je krenula u akciju. U petak 11. novembra, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uhapšeno je 16 pripadnika vračarskog klana. Istraga je osim protiv njih pokrenuta i protiv još 12 pripadnika klana koji su u bekstvu i desetorice koji se odranije nalaze ili u pritvoru ili na izdržavanju zatvorske kazne. Ukupno 38 osumnjičenih.

Prema krivičnoj prijavi, oni se terete za ubistva Aleksandra Šarca u TC "Ušće“, Aleksandra Halabrina, čije je telo nađeno zakopano na njivi u Sopotu, i ubistvo Dragana Ristića Čađe u Kaluđerici. Osim za ubistva, grupu sumnjiče i za pet pokušaja ubistva. Tako su, prema navodima krivične prijave, pokušaje ubistva preživeli visokopozicionirani pripadnik škaljarskog klana Miloš Nilović Runjo, kriminalac Andrija Zarić, potonja žrtva Belivukovog klana Lazar Vukićević, advokat Arsenije Stefanović i Novopazarac Samir Divljanović.

Ono što nije dokazano krivičnom prijavom jeste planirano ubistvo predsednika Aleksandra Vučića. Ninoslav Cmolić, načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, izjavio je da policija ima saznanja da je ova grupa planirala ubistvo predsednika Vučića, ali da ti dokazi nisu dovoljni za podizanje krivične prijave, odnosno optužnice.

"Jasno se vidi da im je cilj da ubiju predsednika Vučića. Njega vide kao osnovnu pretnju i idu toliko daleko da u tom planiranju razmišljaju da li je bolje njega ubiti ili mu naneti što veću duševnu bol tako što bi mu ubili dete. Za sada nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice, ali to ne znači da neće biti podignuta“, rekao je Cmolić.

Pored rada na dokazivanju planiranja ubistva predsednika Vučića, srpska policija u istrazi protiv vračarske grupe radi i na dokazivanju izvršenja još jednog ubistva i tri pokušaja ubistva – u Srbiji, Crnoj Gori i Nemačkoj.

Radili "plaćena ubistva“
 
Organizovana kriminalna grupa Nikole Vušovića nije imala zajedničke poslove sa klanom Veljka Belivuka, ali su, kako tvrdi Ninoslav Cmolić, načelnik SBPOK-a, imali dogovor da se međusobno ne napadaju.
"Oni su radili plaćena ubistva, imali ’narudžbu’. Bitno je bilo da se isplati i oni to izvrše. Da nije bilo Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, ne bi bilo ni Vušovićeve grupe“, rekao je Cmolić.
 
 
Misteriozno puštanje na slobodu
 
Nikola Vušović Džoni je posle hapšenja Veljka Belivuka u februaru prošle godine pobegao iz Srbije. Ubrzo je uhapšen u Dominikanskoj Republici, ali je posle nekoliko dana pušten iz imigracionog pritvora na slobodu.
Načelnik SBPOK-a Ninoslav Cmolić izjavio je da srpska policija nema saradnju sa Dominikanskom Republikom. "Imamo izuzetnu saradnju sa evropskom policijom, pogotovo sa holandskom, francuskom i španskom, ali van Evrope nemamo dobru saradnju“, rekao je Cmolić.
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: "Dok sam živ neću nositi pancir"
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije

09.11.2022. 12:22

Vučić: "Dok sam živ neću nositi pancir"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da službe bezbednosti danas poseduju mnogo više informacija o navodnom planu za njegovo ubistvo prilikom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu, o čemu je na suđenju kriminalnoj organizaciji Veljka Belivuka pričao okrivljeni-saradnik Srdjan Lalić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve