Brejking
01.10.2018. 12:39
Vojislav Tufegdžić

NEREŠENI ZLOČINI: Lažne najave rešenja ubistva inspektora Dragana Radišića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Za inspektora Dragana Radišića govorilo se da ponekad ume da pokaže preku narav, ali da nije prelazio granicu profesionalnog rada

Inspektor Odeljenja za krvne i seksualne delikte tadašnjeg SUP-a Beograd Dragan Radišić ubijen je ujutru 1. februara 1996. godine u ulazu zgrade u kojoj je stanovao. Radišića je ubica čekao nedaleko od ulaza zgrade dok se vraćao iz prodavnice. Kada je inspektor otvorio vrata i zakoračio u hodnik, ubica je ušao za njim i u Radišića ispalio 18 hitaca, pretpostavlja se iz automatskog oružja s prigušivačem jer niko od stanara zgrade nije čuo ispaljivanje hitaca. S obzirom da su ga neki od metaka pogodili u šaku i rame, pretpostavlja se da je Radišić uspeo da se okrene i mahinalno pokušao da se zaštiti. "Nikada pre toga se nije dogodilo da policajac bude ubijen na kućnom pragu", rekao je jedan od njegovih kolega.

Tokom višemesečne istrage policija je saslušala oko 3.000 ljudi, od doušnika i saradnika u podzemlju do Radišićevih prijatelja, ali pouzdane informacija koje bi ukazale na počinioca ubistva nije uspela da pribavi. Navodno je sačinjen i foto-robot ubice, ali ni to nije dalo nikakvog rezultata. Kao mogući izvršilac zločina u međuvremenu je označen Zoran Đorđević zvani Zoća. Ubrzo se, međutim, ustanovilo da sumnja o njemu kao direktnom izvršiocu ubistva nije tačna. Đorđević je bio osuđen na sedam godina robije zbog dva ubistva, a oba je rešio Radišić koji ga je i lično uhapsio. Poslat je na izdržavanje kazne, ali je pobegao iz valjevskog zatvora i u vreme likvidacije inspektora Radišića nalazio se na slobodi. Policija je uspela da mu uđe u trag i da ga uhapsi. Ispostavilo da se Đorđević u vreme izvšenja ubistva nalazio u gradu u unutrašnjosti Srbije, što je potvrdilo i više od trideset svedoka.

Još dok je intenzivna policijska istraga bila u jeku pojedini mediji su objavili priče Radišićevih komšija da se u Ulici Marijane Gregoran, u kojoj se nalazi i zgrada u kojoj je inspektor stanovao, nekoliko dana pre ubistva  pojavio novi ulični preprodavac cigareta. Njega su opisali kao punijeg mladića koji je stalno imao vunenu kapu natučenu na oči. Posle likvidacije policajca prodavac je otišao i nikad se više nije pojavio.

Druge medijske kalkulacije su ukazivale na mogućnost da se Radišić u jednoj od istraga koje je vodio zamerio opasnom kriminalcu koji je odlučio da mu se osveti, ali se dalje od pukih nagađanja nije otišlo. U nekoliko navrata novine su objavile tvrdnje navodnih svedoka koji su naveli da je likvidacija naručena od ljudi iz podzemlja, jer je Radišić bio na tragu da rasvetli teške zločine koje su počinili. Na sličnom tragu o mogućem motivu likvidacije našla se i izjava koju je za novine izrekao Radišićev neimenovani kolega: "Razgovarao sam s njim nekoliko dana pre ubistva. Pomenuo je da je na tragu nečem velikom, ali nije otkrio o čemu je reč".

Kasnije su u pojedinim novinama plasirana i gotovo uobičajena podmetanja da nije sasvim izvesno da li je Radišić likvidiran zbog posla kojim se bavio, ili zbog učešće i u poslovima mimo zakona. Međutim, u njegovoj radnoj biografiji nije postojao nijedan detalj koji bi ukazao na tako nešto.
Punih 20 godina posle ubistva dnevne novine su, pozivajući se na neimenovane izvore, objavile informaciju da je policija konačno na pouzdanom tragu da reši ubistvo svog kolege Dragana Radišića. Naime, na osnovu otisaka prstiju s mesta zločina, pronađenim na zidu ulaza u zgradu u kojoj je Radišić usmrćen, kao direktni izvršilac ubistva identifikovan je Albanac, nekadašnji diler deviza u Beogradu. Do takvog napretka u istrazi došlo se zahvaljujući u međuvremenu usavršenom sistemu za obradu otisaka prstiju. "Ubačeni materijalni tragovi sa mesta ubistva inspektora Radišića u novi sistem poklopili su se sa otiskom prstiju čoveka koji je tada hapšen zbog dilovanja devizama", objavile su novine.

Prema tvrdnjama njihovog izvora, navodno osumnjičeni Albanac lociran je na Bliskom istoku gde se godinama skrivao. Iako ime ovog Albanca nije objavljeno, novine su kao gotovo izvesno navele da je naša policija uspela da utvrdi gde se nalazi i da će "uskoro započeti postupak za njegovu ekstradiciju".

Više od dve godine posle objavljivanja ove vesti ispostavilo se da su "gotovo rešeno ubistvo, pronalaženje zločinca i njegovo izručenje Srbiji" plod neodgovornog novinarskog senzacionalizma.
NE PROPUSTITE:

NEREŠENI ZLOČINI: Ubistvo Harisa Brkića, tiho smaknuće velikog sportiste

NEREŠENI ZLOČINI: Teranje pravde s drogom i policijom

NEREŠENI ZLOČINI: Uklanjanje “pozitivne” mafije

NEREŠENI ZLOČINI: Balansiranje između policije i kriminala

NEREŠENI ZLOČINI: Nestanak pokajnika – slučaj Ise Lere Džambe

NEREŠENI ZLOČINI: Fudbal je bio rizično zanimanje – ubistvo Branka Bulatovića

NEREŠENI ZLOČINI: Ubistvo policijskog generala Boška Buhe, istragu su vodili kriminalci

NEREŠENI ZLOČINI: Svedok koji nije progovorio – likvidacija Momira Gavrilovića

NEREŠENI ZLOČINI: Sumnjiva smrt sudije Simeunovića

NEREŠENI ZLOČINI: Ubistvo ministra odbrane Pavla Bulatovića, ozbiljna istraga nije ni vođena

NEREŠENI ZLOČINI: Živorad – Žika Petrović, čuvar tajni o iznetom novcu

NEREŠENI ZLOČINI: Tri decenije ni traga ubicama Radojice Nikčevića

NEREŠENI ZLOČINI: Ubistvo RADOVANA STOJČIĆA BADŽE- Između terorizma, šverca cigareta i osvete

NEREŠENI ZLOČINI: Zoran Todorović – ubistvo koje je neobično brzo zaboravljeno

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve